Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Chinese zakendeal blijkt valstrik

Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt in het vizier gekomen van Chinese oplichters. Ondernemers worden gouden bergen beloofd, maar komen er slecht van af.

De Chinese oplichters lijken vooralsnog vooral geïnteresseerd in bedrijven actief in de toerismesector. Het gaat bijvoorbeeld om organisaties die cursussen geven of meerdaagse trips verzorgen. Ze worden benaderd door wat lijkt een groot Chinees bedrijf te zijn. Dat bedrijf wil als serieus uitje met enkele honderden personeelsleden naar Nederland komen. Het gaat om flinke opdrachten van enkele tonnen. Dat is voor de Nederlanders natuurlijk een buitenkans.

De Chinezen doen veel moeite het vertrouwen van hun Nederlandse doelwit te winnen. Ze onderhandelen over de prijs en geven graag uitleg over de exacte plannen van de reis. Alles wordt bovendien nauwkeurig in een professioneel ogend contract vastgelegd.

Twee varianten
De meldingen die de Fraudehelpdesk heeft gekregen lopen vanaf dit punt uiteen. Soms moeten de Nederlandse bedrijven ineens allerlei kosten betalen. Omdat ze anders bang zijn de grote opdracht mis te lopen doen ze dit. In een andere variant wordt het bedrijf uitgenodigd naar China te komen. Daar moet vervolgens het contract worden ondertekend.

In verband met deze scam wordt vaak de stad Kunming genoemd. De Nederlandse ondernemers worden hierbij flink in de watten gelegd, in dure hotels en restaurants. Vervolgens blijkt dat de buitenlandse gasten alle kosten voor het verblijf en levensonderhoud zelf moeten betalen. Soms wordt ook verlangd dat ze zogenaamd smeergeld betalen zodat de Chinese overheid medewerking verleent. Ook kunnen onverwacht nog allerlei notariskosten opduiken. Ook dan zijn bedrijven vaak bereid dit te betalen. Vaak haken ze echter teleurgesteld af als de eisen van de Chinezen te hoog oplopen.

Voorschotfraude
De truc is een variant op voorschotfraude, een manier van oplichting die veel door West-Afrikaanse scammers wordt toegepast. Bij dit soort fraude beloven de oplichters iets heel aantrekkelijks, zoals een prijs in de loterij of een flinke erfenis. Het kan ook gaan om een geliefde (datingfraude) of, zoals in dit geval, zicht op een aantrekkelijke zakelijke deal. Om de belofte te verzilveren moeten slachtoffers eerst zelf geld betalen. Natuurlijk zien ze vervolgens nooit iets van de belofte terug.

Groter in het buitenland

Het gaat nu nog om zeer weinig meldingen die de Fraudehelpdesk heeft ontvangen. Toch zou het kunnen uitgroeien tot een groter fenomeen. In het buitenland is de scam al langer bekend en heeft een onbekend aantal bedrijven flink wat geld gekost.

Zie ook: Nooit mensen geloven die gouden bergen beloven

Bron foto: Philippe Semanaz/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram