Lig niet wakker van spooknota’s

Ondernemers willen bezig zijn met zakendoen. Hun producten of diensten aan de man brengen en daar inkomsten uit genereren. Het is dan ook bijzonder zuur als fraudeurs kans zien een (groot) deel van die inkomsten naar zich toe te trekken. Het kennen van de risico’s en weten hoe te handelen helpt om die fraudeurs de voet dwars te zetten.

Iedere ondernemer ontvangt ze wel: facturen waar geen tegenprestatie tegenover staat. Of aanbiedingen die op een factuur lijken. En in de hectiek van de dag komt het maar al te vaak voor dat zo’n factuur gewoon betaald wordt.

Advies

De factuur blijkt een offerte te zijn

Dit is een aanbieding die eruitziet als een factuur. Maar uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding.

In dit geval hoeft u dus niet te betalen. Wanneer u wel betaalt, gaat u een overeenkomst aan met de afzender. Het sturen van zulke spookfacturen is strafbaar: de afzender mag niet op een verkapte wijze vermelden dat het een offerte betreft.

Een factuur zonder tegenprestatie

U ontvangt een factuur zonder dat u opdracht heeft gegeven tot levering van goederen of diensten. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of van kwade opzet.

Van belang is dat u bij de afzender de reden van de factuur opvraagt. De afzender moet kunnen aantonen dat er een overeenkomst met u is, en dat u vooraf bent geïnformeerd over de inhoud van de overeenkomst. Zonder dat bewijs heeft u geen betaalverplichting. Ook het sturen van dergelijke spookfacturen is strafbaar.

Heeft u een spooknota ontvangen?

Meld het bij de Fraudehelpdesk.

Over deze fraude

In de afgelopen 3 jaar ontving de Fraudehelpdesk een kleine 5.000 meldingen van deze fraude. Uit ervaring is bekend dat helaas slechts een deel van dergelijke nota’s herkend wordt. Dat houdt in dat het aantal verzonden spooknota’s nog vele malen groter is. Zeker als we daar ook nog alle meldingen bij optellen van digitale facturen waarbij de identiteit van een bestaande organisatie wordt misbruikt om de ‘factuur’ te presenteren. Zo was er begin 2020 opeens een hausse aan meldingen over facturen die zogenaamd van de belasting zouden komen.

Mede door toedoen van de de activiteiten van het Steunpunt Acquisitiefraude (voorloper van de Fraudehelpdesk) bestaat er sinds 2016 wetgeving die het versturen van dergelijke facturen strafbaar stelt. Dat had als direct gevolg dat de stroom aan papieren spooknota’s uit Nederland vrij snel opdroogde. Helaas blijven er genoeg buitenlandse partijen over die er gewoon mee doorgaan.

Ging het bij de Nederlandse nota’s nog om relatief kleine bedragen van 250,- tot 300,- euro, bij de buitenlandse nota’s kan het flink oplopen. Bedragen in de orde van grootte van 2.000,- tot 3.000,- euro zijn niet ongewoon. Vaak suggereren dat soort nota’s dat er sprake is van kosten voor merkregistratie of registratie ten behoeve van belastingdiensten en loop je het risico dat je bij per ongeluk betalen meteen aan een abonnement voor 3 jaar vast zit.

 

Deze pagina maakt deel uit van de campagne:
Laat bedrijfsfraude niet werken
Ontdek hoe je het herkent en laat je als ondernemer niet verrassen: