Ondernemers willen bezig zijn met zakendoen. Hun producten of diensten aan de man brengen en daar inkomsten uit genereren. Het is dan ook bijzonder zuur als fraudeurs kans zien een (groot) deel van die inkomsten naar zich toe te trekken. Het kennen van de risico’s en weten hoe te handelen helpt om die fraudeurs de voet dwars te zetten.
Harmen Jungstra*) had al jaren een goed lopend dealerschap voor bedrijfauto’s. Daar had hij ook hard en met succes voor gevochten. Zijn naam en uitstekende reputatie waren wijd en zijd bekend. Maar de laatste weken was er iets vreemds aan de hand.
Hij kreeg telefoontje op telefoontje van buitenlandse bedrijven die op kwade toon kwamen informeren waar de door hen bestelde producten toch bleven. Ze hadden niet voor niets tienduizenden euro’s aanbetaald!
En toen Harmen informeerde om wat voor producten het dan in hemelsnaam zou moeten gaan viel hem van verbazing de mond open. Babymelk in poedervorm, dure whisky’s, kopieerpapier, halal geslachte kippen, je kon het zo gek niet bedenken. En niets dat ook maar enigszins op een bedrijfsauto leek.
Vervelender was dat Harmen ondertussen ook al 2 brieven van een Indiaas advocatenkantoor had gekregen waarin hij werd gesommeerd per direct 46.000,- dollar terug te betalen aan een grootwinkelbedrijf in Mumbai. Hij snapte er helemaal niks meer van.
Gestolen identiteit
Het blijkt al jarenlang een lucratieve business voor oplichters: adverteren via een internationale online handelsplaats onder een gekopieerde identiteit , bestellingen binnenhalen, een aanbetaling vragen en vervolgens niet leveren. Bij deze praktijken worden ook vaak namen van bestaande Nederlandse bedrijven misbruikt. Ook in het voorbeeld hierboven is daarvan sprake. Men kopieert simpelweg de gegevens zoals die bij de KvK ingeschreven zijn naar een website. Die websites worden steeds hergebruikt met iedere keer een andere bedrijfs-identiteit.
Advies
Voorkomen dat oplichters op een website een handeltje starten onder uw naam is lastig.
- Het is verstandig een automatische zoekopdracht op uw bedrijfsnaam in te stellen via Google Alerts. Daarmee wordt internet voortdurend doorzocht op het gebruik van uw naam. Dat kan helpen misbruik in een vroeg stadium te ontdekken;
- Ziet u dat uw bedrijfsnaam misbruikt wordt, meldt dat dan bij de handelsplaats zodat het account beëindigd kan worden;
- Is er sprake van een website met uw bedrijfsnaam, kijk dan bijvoorbeeld op
Whois om te achterhalen waar de site gehost wordt. Meldt het misbruik van uw naam voor die site bij de hostingpartij en vraag hen de site uit de lucht te halen. Zo’n notice & takedown-procedure moet wel onderbouwd worden en de aanvraag zal niet in alle gevallen tot succes leiden.Heeft u het vermoeden dat ook uw bedrijfsidentiteit wordt misbruikt, maak dan melding bij de Fraudehelpdesk.
Over deze fraude
In augustus 2015 deed de Fraudehelpdesk een steekproef op een grote Chinese online marktplaats. Maar liefst dertig procent van de ‘Nederlandse aanbieders’ bleek vals. Het waren malafide partijen die zich verscholen achter de gegevens van bestaande Nederlandse bedrijven. En een korte check op één van die sites liet recent zien dat er aan dat beeld niet veel veranderd is.
Nog steeds zie je heel veel namen van bedrijven – en ook holdings – waarvan het volstrekt onaannemelijk is dat deze de getoonde producten verkopen. Men maakt blijkbaar graag gebruik van het goede internationale handels-imago dat Nederland door de jaren heen heeft opgebouwd.
En omdat er geen autoriteiten zijn die hier op ingrijpen (dader en het directe slachtoffer zijn beiden buitenlands) blijft het doorwoekeren. Ook maakt de afstand tot de landen waar de platforms gehost zijn het heel ingewikkeld om iets aan dit probleem te doen.
Los van de schade die dit soort fraude aan het Nederlandse handels-imago toebrengt, is het bijzonder frustrerend voor de ondernemers van wie de bedrijfsidentiteit misbruikt wordt. Hoewel die ondernemer niet direct door de fraude gedupeerd wordt, kan hij of zij wel flink wat uren kwijtraken aan de gevolgen van het identiteitsmisbruik. Zelfs kan het tot rechtsbijstandskosten komen als een gedupeerde via juridische weg probeert zijn geld bij het Nederlandse bedrijf terug te halen.
Deze pagina maakt deel uit van de campagne:
Laat bedrijfsfraude niet werken
Ontdek hoe je het herkent en laat je als ondernemer niet verrassen:
- Acquisitiefraude
- Bedrijfsnaamfraude
- CEO-fraude
- Factuurfraude
- Faillissementsfraude
- Ransomware
- Spooknota’s
*) De naam Harmen Jungstra is fictief. Iedere vorm van gelijkenis met de werkelijkheid berust op puur toeval. De getoonde website bestaat daarentegen daadwerkelijk.