Check goed waarvoor je tekent

Ondernemers willen bezig zijn met zakendoen. Hun producten of diensten aan de man brengen en daar inkomsten uit genereren. Het is dan ook bijzonder zuur als fraudeurs kans zien een (groot) deel van die inkomsten naar zich toe te trekken. Het kennen van de risico’s en weten hoe te handelen helpt om die fraudeurs de voet dwars te zetten.

Donderdag eind van de middag. Eigenlijk heeft u geen tijd voor het telefoontje maar u neemt toch maar op. Of die laatste gratis vermelding moet worden voortgezet. Enige dat u moet doen is even uw gegevens controleren.

Wat korzelig kijkt u kort naar de doorgestuurde gegevens. Na correctie van het foute postbusnummer tekent u ter bevestiging en mailt de gescande pdf terug. Tevreden dat er weer wat afgehandeld is.

Twee weken later is er van die tevredenheid weinig meer over. Met het terugsturen van dat getekende formulier blijkt u een overeenkomst te zijn aangegaan: € 895,- per jaar voor opname in het ‘internetregister’ van de afzender. En dat meteen maar even voor 3 jaar. Met afgrijzen kijkt u naar een factuur ad € 2.685,- Binnen 14 dagen te voldoen….

Het is één van de trucs die fraudeurs uithalen om u in de dure val van een ongewenste maar onbewust getekende overeenkomst te laten lopen.

Word niet de dupe van acquisitiefraude

  • Pas altijd op met mondelinge toezeggingen
  • Let op waarvoor u tekent. Controleer altijd de tekst en de kleine letters
  • Onderteken en retourneer nooit ‘zomaar’ een fax, e-mail of poststuk
  • Laat u niet onder druk zetten om snel te moeten beslissen of reageren (‘deze aanbieding kan alleen vandaag nog’ is bijvoorbeeld een bekende smoes)
  • Wees u ervan bewust dat er bij zo’n telefoontje een opname mee kan lopen (waar mogelijk zelfs mee gemanipuleerd kan worden). Ook als men daar geen melding van maakt

Toch getekend?

Maak melding bij de Fraudehelpdesk voor verdere gerichte adviezen. U komt op civielrechtelijk terrein waarbij raadgeving maatwerk is. Op basis van jarenlange ervaring kunnen we u adviseren over welke stappen te ondernemen.

Over deze fraude

Acquisitiefraude is al sinds jaar en dag een woekerend fenomeen. Ondanks specifieke wetgeving die in 2016 ontstaan is, laten 12.000 meldingen over deze fraudevorm in de afgelopen 3 jaar zien dat het nog altijd springlevend is. Met een gemiddeld schadebedrag tussen 1.500 en 2.000 euro gaat het om een serieuze dreiging.

Verschillende vormen

Acquisitiefraudeurs hanteren een scala aan benaderingen om u in hun val te lokken. De meest voorkomende zijn:

  • ‘Officiële brieven’: u ontvangt per post een schrijven uit het buitenland dat suggereert dat u verplicht bent zich bij de voorgegeven instantie te registreren. Bijvoorbeeld voor BTW- of Patent-doeleinden. Die verplichting is er echter geenszins en het schrijven is niet meer dan een vermomde offerte die u bij getekend retourneren de waarde geeft van een overeenkomst en resulteert in de ontvangst van (hoge) facturen
  • Spooknota’s: offertes die het uiterlijk hebben van een factuur. Enkel uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een offerte en dat betaling niet verplicht is. Betaling wordt echter wel opgevat als bevestiging van een overeenkomst.
  • Gemanipuleerde telefoonopnames: men knipt uit het opgenomen verkoop-gesprek woorden als ‘akkoord’ en ‘ja’ die in een andere context ontlokt zijn en combineert die met later ingesproken vragen als ‘bent u akkoord met deze aanbieding?’  of ‘Wilt u plaatsing van uw gegevens in ons register?’
  • De bovenaan dit artikel beschreven gegevens-check

 

Deze pagina maakt deel uit van de campagne:
Laat bedrijfsfraude niet werken
Ontdek hoe je het herkent en laat je als ondernemer niet verrassen: