Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Beleggingsfraude bekende Nederlanders?

Heeft u op Facebook een advertentie gezien van een bekende Nederlander? Bekende presentatoren van televisieprogramma’s bijvoorbeeld? In die advertentie vertellen ze dat ze veel succes hebben gehad met het investeren in bitcoins. Dat wilt u toch ook?

Bij de Fraudehelpdesk ontvingen we meerdere meldingen van gedupeerden die op deze advertentie zijn ingegaan. Zij klikten de advertentie aan kwamen op een website terecht. Hier konden zij aangeven meer informatie te willen over het investeren in bitcoins. Daarop werden zij telefonisch benaderd. Bij andere meldingen werden melders eerst per e-mail benaderd.

In eerste instantie ging het om een inleg van € 250,-, maar de overtuigende Engelssprekende bellers wisten verschillende gedupeerden over te halen vele duizenden euro’s te ‘investeren’. Dat geld verdween echter naar criminelen en de ‘inleg’ waren de investeerders kwijt. De bekende Nederlanders uit de advertentie hebben hier niets mee te maken.

Bij beleggingsfraude gaat het vaak om grote schadebedragen. In de eerste elf maanden van 2018 ontvingen wij 167 meldingen van (pogingen tot) beleggingsfraude. Hiervan raakten 140 mensen daadwerkelijk geld kwijt. In totaal maakten deze slachtoffers een kleine vijf miljoen euro over aan oplichters.