Let op: Nepmail, fiscus strooit NIET met geld Sinds 17:53 12 mrt 2019

Begin nieuw jaar is kans voor oplichters

Het begin van een nieuw kalenderjaar nadert. Voor handige oplichters altijd aanleiding voor een ‘passende’ oplichterstruc.

Zo ontvingen we een melding van een sportvereniging waarvan het e-mailaccount was gehackt. Oplichters stuurden vanuit dit adres een keurige e-mail naar alle leden. Of ze de contributie over 2019 wilden voldoen.

Via een link werden de gedupeerden naar een iDeal-pagina geleid, waar ze het bedrag konden overmaken. Ook degenen bij wie het bedrag automatisch was afgeschreven en degenen die het zelf al hadden overgemaakt, moesten alsnog via de link betalen. Dit was zogenaamd vanwege een nieuwe procedure. Te veel betaalde contributie zou vanzelf teruggestort worden.

Helaas ging de contributie helemaal niet naar de rekening van de vereniging. Het verdween in de zakken van sluwe oplichters.

Advies
Wordt uw e-mailaccount door meerdere mensen gebruikt, bijvoorbeeld omdat het een vereniging betreft? Zorg ook dan voor een sterk wachtwoord. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wachtwoord-zin die voor de betrokkenen goed te onthouden is. Vervang het wachtwoord met enige regelmaat.