Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Anoniem cashen met tegoedbon voor computerspellen

Oplichters verzinnen steeds nieuwe manieren om geld te innen, zonder dat ze hun identiteit moeten prijsgeven. Ze hebben we iets nieuws bedacht: tegoedkaarten voor computerspellen.

Een man die zich bij de Fraudehelpdesk heeft gemeld, ontmoette ‘zijn’ oplichter via Marktplaats.nl. Hij had een advertentie geplaatst waarin hij aangaf een saxofoon te willen kopen. Hij kreeg een reactie van iemand die er een in de aanbieding had en ze kwamen een prijs overeen. De afspraak werd gemaakt dat de man geld zou overmaken naar de (zakelijke) rekening van de verkoper. Vervolgens zou het instrument worden toegestuurd.

GameCardsDirect.nl
Vervolgens bleek dat hij het geld had overgemaakt naar de dienst die verbonden is aan de website GameCardsDirect.nl. Dat is een legitieme site die is aangesloten bij het Webshop Keurmerk. Via de site kan tegoed voor allerlei computerspellen en muziekdiensten worden gekocht. De oplichters zijn er vervolgens in de geslaagd om met de betaling die het slachtoffer heeft gedaan een code te ontvangen. Met die code konden ze tegoed aanschaffen voor allerlei computerspellen, beltegoed of een tegoedbon voor online winkelen. Toen de man zijn fout inzag en de site benaderde gaven de medewerkers aan helaas niks voor hem te kunnen doen. Het geld dat hij onbedoeld had gestort, was door de oplichters al verzilverd. Het slachtoffer kan fluiten naar zijn geld en op de saxofoon hoeft hij ook niet te rekenen.

Andere manieren
Oplichters hebben tal van manieren ontdekt om anoniem geld te innen. Ze doen dit bijvoorbeeld door slachtoffers te laten betalen via Bitcoins (in valse facturen en bij ransomware) of via tegoedkaarten om online te kunnen shoppen (zoals de PaySafeCard en 3V Voucher).

Bron foto: Anonymous Victorz/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram