Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Als uw naam op de sucker list staat

Hebben oplichters u eenmaal te grazen genomen, pas dan extra goed op. De kans is aanwezig dat ze u opnieuw benaderen. U staat dan op hun zogeheten sucker list, ofwel ‘lijst van domoren’.

Momenteel worden slachtoffers van acquisitiefraude uit 2009 met dit fenomeen geconfronteerd. Ze zijn in dat jaar eens akkoord gegaan met een vermelding op een site waar bedrijven hun diensten kunnen aanbieden. Uiteindelijk bleek dit een waardeloze site waar nauwelijks bezoekers op af kwamen. Hoewel veel van de slachtoffers van deze acquisitiefraude zich flink benadeeld voelden, namen toch hun verlies, omdat ze nou eenmaal hun handtekening hadden gezet onder een contract. Ze betaalden en dachten dat daarmee de kous af was.

Nu worden deze gedupeerden opnieuw door een bureau benaderd. Ze krijgen een telefoontje met de vraag waarom een openstaande rekening nog niet is betaald. Het slachtoffer heeft (terecht) geen idee waar het over gaat, maar de beller ‘is zo vriendelijk’ alles nogmaals in een mailtje te sturen.

Even vangen
Bij deze mail zit een contract waarin staat dat in 2014 een nieuwe verbintenis is aangegaan om wederom een advertentie te krijgen op een bedrijven-verzamelwebsite. Het contract heeft een looptijd van drie jaar en betaling dient na afloop te gebeuren. De vraag van de afzender is dus: kunnen we even vangen?

Geen van de bedrijven die zich met dit verhaal heeft gemeld bij de Fraudehelpdesk zegt dit contract eerder te hebben gezien. Opvallend is wel dat het contract al is ondertekend door het gedupeerde bedrijf. Maar door het contract te vergelijken uit dat van 2009 blijkt dat de handtekening daar vandaan is gekopieerd en op het nieuwe contract is geplakt.

Ook opvallend: het bedrijf waarmee het contract in 2014 zou zijn aangegaan bestaat pas sinds 2016.

De kans is groot dat de malafide partij achter deze ‘aanbieding’ dezelfde is als die uit 2009. De slachtoffers staan op hun sucker list, omdat ze al eens in hun truc zijn getrapt. De hoop van de oplichters is natuurlijk dat deze mensen er opnieuw intuinen. Overigens worden dit soort lijsten bij veel meer fraudesoorten gebruikt dan alleen acquisitiefraude.

Advies
Het advies aan bedrijven die op deze manier worden benaderd is om schriftelijk verweer te voeren. Wanneer blijkt dat de ondertekening voor 2016 is gebeurd, is het aan te raden dit mee te nemen in het verweer. In ieder geval doet u er verstandig aan niet te betalen. In het kader van de nieuwe wet tegen acquisitiefraude van juli dit jaar is het aan het advertentiebureau om te bewijzen dat zij u goed hebben voorgelicht.

Bron foto: Robert Francis/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram