NATIONALE HELPDESK VOOR VRAGEN EN MELDINGEN OVER FRAUDE.

Wilt u zoeken naar bekende meldingen?
Geef hier uw zoekopdracht in

CEO-fraudeurs verleggen focus naar kleine organisaties

7 augustus 2017

Uit recente meldingen die de Fraudehelpdesk krijgt, blijkt dat CEO-fraudeurs nu ook kleine organisaties als doelwit zien. Verenigingen, clubs en stichtingen moeten alert zijn op dit soort oplichting.

Voorheen waren vooral grote (internationale) bedrijven de dupe van CEO-fraude. Hierbij doen oplichters zich voor als de hoogste baas (CEO) van een bedrijf. Namens deze baas krijgt de financiële afdeling het verzoek een bedrag over te boeken naar een bepaalde rekening. Deze rekening is in handen van de oplichters. De schade bij gedupeerde organisaties is soms enorm. In het buitenland zijn bedrijven voor vele miljoenen het schip ingegaan.

Nieuw is dat nu verschillende penningmeesters van kleine organisaties melding hebben gedaan van CEO-fraude. Ze kregen het verzoek van hun ‘voorzitter’ om een bedrag van € 2.500,- tot € 3.500,- over te boeken. De penningmeesters hadden deze pogingen tot oplichting vaak snel door, doordat het e-mailadres anders was dan ze kenden. Ook was het taalgebruik bepaald niet foutloos.

Bekijk twee voorbeelden van dergelijke mails:

 
 

Controleer verzoek
Krijgt u per e-mail een verzoek van uw voorzitter voor een transactie? Verifieer altijd telefonisch of de vraag ook daadwerkelijk van hem/haar afkomstig is.

Zie ook: In een minuut bijgepraat over CEO-fraude


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram