Werkzoekenden weer doelwit van oplichters

Werkzoekenden doen er goed aan elke uitnodiging voor een baan kritisch te bekijken. Oplichters hebben het namelijk weer op ze gemunt.

Oplichters zijn actief onder de naam CGP-Services. Mensen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In voorbereiding op het gesprek moeten sommige sollicitanten een Gmail-adres aanmaken. Ook sturen de werkzoekenden veel persoonlijke informatie naar hun toekomstige werkgever, zoals een cv.

Vaak wordt in de smoes van de ‘werkgever’ verteld dat een nieuw filiaal van een buitenlands bedrijf wordt geopend. Plotseling blijken werkzaamheden aan het nieuwe pand uit te lopen. De sollicitant krijgt het verzoek het gesprek via Google Hangouts te voeren. Hangouts is een chatprogramma, vergelijkbaar met Skype.

Deze werkwijze heeft de Fraudehelpdesk al vaker beschreven. Lees bijvoorbeeld Fraudeurs weer actief met valse vacatures.

Advies
• Ga alleen met bedrijven in zee waarvan u een medewerker zelf heeft ontmoet. Vaak wordt er een smoes gebruikt om sollicitanten niet op kantoor te hoeven uitnodigen. Meestal is het verhaal dat het gaat om een internationaal bedrijf dat bezig is een Nederlandse vestiging op te zetten. Het kantoor is nog niet gereed, waardoor de voorkeur wordt gegeven aan een gesprek via Skype.

• Zodra een bedrijf activiteiten verricht in Nederland, moet het bedrijf zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als u contact heeft met een bedrijf en u heeft twijfels, raadpleeg dan het register en controleer het aan de hand van de handelsnaam of adresgegevens of het wel geregistreerd is.

• Wees extra alert als het gaat om werk dat u zogenaamd vanuit huis kunt doen.

Als u toch met deze lieden in zee gaat, loopt u het risico dat uw persoonsgegevens worden misbruikt. Ook wordt mogelijk geprobeerd via uw bankrekening geld wit te wassen.