Werkzoekenden doelwit oplichters

Op zoek naar (ander) werk? Blijf dan vooral kritisch, want er zijn weer oplichters actief. Werkzoekenden worden (soms zogenaamd via het UWV) benaderd met een vacature waarvoor geen ervaring of opleiding is vereist. Er wordt wel een prima salaris geboden!

Wie reageert, moet als voorbereiding op het gesprek vaak vast wat informatie opsturen, zoals een cv en soms kopieën van diploma’s of een identiteitsbewijs.

Meestal wordt verteld dat het bedrijf een nieuw filiaal zal openen. Maar de werkzaamheden lopen uit, en de sollicitant moet het sollicitatiegesprek via Skype, Google Hangouts of een andere videodienst voeren.

Waar het op uitdraait, is dat de sollicitant wordt aangenomen en van huis uit moet werken. Hij of zij moet bijvoorbeeld bankrekeningen openen, en soms geld ontvangen en overmaken via zijn of haar eigen rekening. Soms moet de nieuwe werknemer sollicitatiegesprekken voeren met nieuwe potentiele slachtoffers.

Het riante salaris blijft uiteindelijk uit. Bovendien loopt u het risico dat uw persoonsgegevens worden misbruikt. Ook wordt mogelijk geprobeerd via uw bankrekening geld wit te wassen.

Wij zien deze truc onder verschillende bedrijfsnamen al jaren voorbij komen. De oplichters zijn actief met onder meer de namen CGP, TCP en nu ook FNT-services.

Advies
• Ga alleen met bedrijven in zee waarvan u een medewerker zelf heeft ontmoet. Vaak wordt er een smoes gebruikt om sollicitanten niet op kantoor te hoeven uitnodigen. Meestal is het verhaal dat het gaat om een internationaal bedrijf dat bezig is een Nederlandse vestiging op te zetten, of het betreft een nieuw Nederlands filiaal. Het kantoor is echter nog niet gereed, waardoor de voorkeur wordt gegeven aan een gesprek via een videodienst.
• Zodra een bedrijf activiteiten verricht in Nederland, moet het bedrijf zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als u contact heeft met een bedrijf en u heeft twijfels, raadpleeg dan het register en controleer aan de hand van de handelsnaam of adresgegevens of het wel geregistreerd is.
• Wees extra alert als het gaat om goedbetaald werk dat u zogenaamd vanuit huis kunt doen.