Weer werkzoekenden benaderd door oplichters

Opnieuw hebben zich mensen bij de Fraudehelpdesk gemeld die in een valse vacature zijn getrapt.

De benadeelden zijn vaak mensen die online te vinden zijn als werkzoekende. Vervolgens krijgen ze een e-mail of sms met de vraag of ze willen solliciteren. We hebben meerdere voorbeelden gezien waarbij het gaat om een functie als HR-medewerker.

Bekijk een voorbeeld van zo’n sms:

Vaak worden sollicitatiegesprekken via Skype gehouden. Nadat mensen zijn aangenomen moeten ze gelijk een aantal klussen doen. Maar al gauw horen ze niks meer van hun ‘werkgever’. Meestal krijgen ze ook geen loon. In het verleden heeft de Fraudehelpdesk al vaker voor deze praktijken gewaarschuwd.

Advies
Waar kunt u dit soort valse vacatures aan herkennen?

– Het gaat meestal om vacatures als HR-medewerker. Het bedrijf dat mensen zoekt zou een buitenlandse onderneming zijn die een filiaal in Nederland wil starten.
– Het adres op de website is een pand in het Amsterdamse zakencentrum bij station Zuid. Het gaat om een bedrijfsverzamelgebouw, geen eigen pand.
– Sollicitatiegesprekken vinden nooit plaats in levenden lijve. Vaak verloopt contact via Skype.
– Meestal lijkt het eerst de bedoeling dat een gesprek wordt gehouden op kantoor, maar meestal wordt dit op het laatste moment gewijzigd. Als smoes wordt gebruikt dat werkzaamheden zijn uitgelopen.
– Bijna altijd gaat het om thuiswerk. Het enige dat er van u gevraagd wordt zijn ‘algemene computervaardigheden’.
– Het bedrijf benadert werkzoekenden, niet andersom.

Bent u slachtoffer geworden? Meld het dan bij ons en doe aangifte bij de politie.