Valse sms met verzoek om whatsapp te sturen

Wij ontvangen veel meldingen over een valse sms. Melders ontvangen een sms met daarin het verzoek een whatsapp te sturen naar een door de oplichter verstrekt telefoonnummer. Dit telefoonnummer zou het nieuwe nummer van de ontvanger zijn.

In sommige sms’jes zit een link waarmee direct naar het nieuwe nummer geappt kan worden, zonder dit nummer eerst te hoeven toevoegen aan de contactenlijst. Gelukkig trappen melders niet in deze poging tot fraude. Het is dan ook nog onduidelijk waarom oplichters deze omweg nemen: voorheen werden slachtoffers direct via WhatsApp benaderd.

De oplichters deden zich dan voor als een familielid (meestal zoon of dochter) en vroegen om een geldbedrag voor te schieten. Lees hier meer over de werkwijze bij deze vorm van fraude.

Advies

Ook al lijkt deze poging tot fraude niet veel op te leveren, het blijft belangrijk alert te zijn. Reageer daarom niet op het verzoek een whatsapp te sturen naar het in de sms genoemde telefoonnummer en verwijder de sms. Meld de sms bij de Fraudehelpdesk.