088 - 7867372

Thuiswerk blijkt oplichting

Krijgt u een thuiswerk-baan aangeboden? Wees dan alert op oplichting. Wij krijgen namelijk veel meldingen over aangeboden vacatures voor thuiswerk. Het gaat vooral over functies bij een klantenservice. In werkelijkheid gaat het om oplichting.

Sommige melders vonden de vacature zelf via een vacatureplatform, anderen werden benaderd door een recruiter. De benaderingen vonden tot nu toe plaats via WhatsApp en Telegram.

In alle gevallen werd gevraagd een kopie van het identiteitsbewijs en een kopie van de bankpas op te sturen. In sommige gevallen is er met de kopie van het identiteitsbewijs een bankrekening geopend op naam van de melder.

De verdere werkwijze varieert iets. Soms werd er gevraagd om een overboeking van € 0,01, ter ‘verificatie’. In verschillende gevallen werd thuiswerkapparatuur (computer, laptop en/of telefoon) aangeboden, waarvoor vaak een bedrag van € 4,95 werd gevraagd. De apparatuur is nooit ontvangen.

Sommige nieuwe thuiswerkers moesten vakantiebestemmingen reviewen. Hoe meer reviews zij plaatsten, hoe hoger het bedrag dat zou worden uitgekeerd. Hiervoor moesten de melders wel eerst zelf een bedrag inleggen om de vakantiebestemmingen te kunnen reviewen. In sommige gevallen is dit in cryptovaluta geweest.

In andere gevallen moesten er producten gepromoot of beoordeeld worden. Er werd verwacht dat er een minimumaantal producten beoordeeld zou worden. Wie dit minimum niet bereikte, moest zelf een bedrag betalen.

Advies

-Als u zich nergens heeft ingeschreven, ga dan niet in op aanbiedingen via social media.
-Betaal ook niet voor werk waarvoor ú juist betaald moet worden.
-Heeft u gevoelige informatie doorgegeven of een betaling gedaan, neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.