Scholen in VK gedupeerd door CEO-fraude

Scholen in het Verenigd Koninkrijk zijn de laatste weken steeds vaker het slachtoffer van CEO-fraude. Daarvoor waarschuwt ActionFraud, de Britse tegenhanger van de Fraudehelpdesk.

Volgens ActionFraud hebben een aantal scholen aanzienlijke bedragen verloren. Bij de Fraudehelpdesk in Nederland is (nog) geen toename te zien in het aantal meldingen van deze fraudesoort. In het verleden is wel vaker gebleken dat fenomenen uit het buitenland enige tijd later ook in Nederland opduiken.

In de recente gevallen deden oplichters zich voor als het hoofd van de school. Een medewerker die verantwoordelijk is voor betalingen wordt benaderd en gevraagd een bedrag over te maken. Dit verzoek gaat via e-mail. De criminelen versturen het bericht van een e-mailadres dat vrijwel identiek is aan het adres van het echte schoolhoofd.

Advies
– Zorg als school dat betaalprocessen altijd via meerdere personen verlopen en dat afspraken worden nageleefd. Benadruk dat grote betaalverzoeken nooit slechts via een e-mail worden besproken en uitgevoerd.
– Moedig medewerkers aan zich te uiten op het moment dat ze twijfels hebben over een bepaald verzoek.
– Geef (online) niet te veel informatie weg over wie verantwoordelijk is voor bepaalde zaken. Dit soort gegevens weten oplichters uit te buiten.
– Stel medewerkers in staat valse e-mails te herkennen. Een mogelijk hulpmiddel hierbij is onze kennisquiz valse e-mail.