Roblox: een broeinest van hackers en oplichters

Roblox is een gamingplatform en is bedoeld voor kinderen die er games kunnen spelen, maar ook zelf spelletjes kunnen maken om met vriendjes online te spelen. Een spelletje spelen of maken op Roblox is gratis, maar het platform heeft een eigen munt, Robux geheten, die met echt geld aangekocht wordt. Het platform is erg populair onder kinderen en dat maakt het platform een interessant doelwit voor cybercriminelen. Niet alleen vanwege het grote aantal gamers, maar in het bijzonder omdat kinderen goedgelovig zijn. Zeker als er een beloning in het verschiet ligt.

Kinderen ontvangen via WhatsApp een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen en Robux te winnen. Als ze uiteindelijk de vragenlijst aan genoeg mensen doorsturen, zouden ze de Robux krijgen. In werkelijkheid wordt hun mobiele telefoon besmet met malware.

Let op! Ook op andere manieren zijn criminelen in Roblox bezig om op te lichten.

Advies

Pas op voor acties waar gratis Robux aangeboden worden of gewonnen kunnen worden. En klik vooral niet op een dergelijke actie. Vul geen gegevens in en stuur vooral niks door aan anderen.
Mocht er al wel een vragenlijst ingevuld zijn, laat een virusscan draaien op de smartphone.

Als bovenstaande wel gebeurd is, neem contact met ons op.