Ransomware verspreid via mail over pakketlevering

Wees alert als u een e-mail krijgt over een pakketlevering, zeker als deze komt van een transportbedrijf. Als u klikt op de links in het bericht riskeert u een besmetting met ransomware.

De e-mail is inmiddels verschenen in verschillende varianten, telkens met een ander transportbedrijf als afzender. Enkele voorbeelden zijn Minderhout Logistiek, Engelaar Logistiek, Oostdam Logistiek en Deutekom Logistiek.

Bekijk een voorbeeld van de e-mail waarin de naam Vanassen Logistiek wordt gebruikt (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Gegevens Kamer van Koophandel
Opvallend is dat de afzenders moeite hebben gedaan om gegevens te verzamelen van de ontvanger van de e-mail. Dit moet de e-mail betrouwbaarder laten ogen. Het lijkt erop dat hiervoor gegevens van de Kamer van Koophandel zijn gebruikt. Uit een melding die bij de Fraudehelpdesk is gedaan blijkt dat iemand het bericht heeft ontvangen met een foutje in de gegevens in de e-mail. Met diezelfde fout staat deze organisatie ook in de database van de Kamer van Koophandel.

Advies
Negeer deze e-mail, er ligt geen pakket op u te wachten. Lees ook: Ik heb op een link geklikt die ik niet vertrouw, wat nu? en Mijn computer is versleuteld, wat nu?