Phishingmail over publiek bij tv-programma

Oplichters misbruiken de naam van een Nederlands bedrijf dat zich inzet om publiek te werven bij tv-programma’s. Doel is persoonsgegevens te bemachtigen.

Via een valse e-mail proberen de oplichters mensen naar een website te leiden. Daar kunnen ze zich zogenaamd opgegeven om plaats te nemen in het publiek bij het tv-programma Eén tegen 100.
Op de valse site worden geïnteresseerden gevraagd persoonlijke gegevens in te vullen. Dit zijn bijvoorbeeld het bankrekeningnummer en het nummer van het identiteitsbewijs. Een bedrijf als dit heeft die gegevens absoluut niet nodig.

Bekijk een voorbeeld van de valse e-mail (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Een site waar je je echt kunt aanmelden om bij opnames te zijn heet Publiek-Gezocht.nl. De oplichters hebben de huisstijl nagemaakt en een nepsite gelanceerd die sterk lijkt op het origineel. Het adres eindigt alleen op freaze.eu.

Publiek-Gezocht.nl waarschuwt zelf ook voor de valse e-mail. In maart van dit jaar waarschuwde de Fraudehelpdesk ook al voor deze praktijken.

Advies
Let altijd zeer goed op waar u persoonlijke gegevens invult. Klopt het webadres? Is er sprake van een groen slotje in de adresbalk?

Stel uzelf ook kritisch de vraag of het logisch is dat een partij om een bepaald gegeven vraagt.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram