Pas op voor persoonsgerichte nepmail ABN Amro

In een valse e-mail ‘van’ ABN Amro worden ontvangers in de aanhef persoonlijk aangesproken. Bovendien wordt de indruk gewekt dat de e-mail verstuurd is door een lokaal bankfiliaal. Daardoor lijkt de mail misschien betrouwbaar, maar dat is deze niet.

De afzenders van de nepmail zijn erin geslaagd het e-mailadres, de naam en de woonplaats van de ontvanger aan elkaar te koppelen. Iemand die in Winsum woont, of in Ochten, ziet dus die plaatsnaam onderaan de e-mail terugkomen. Mogelijk is informatie gebruikt van een gehackte database.

Bekijk een voorbeeld van de e-mail (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Onlangs waarschuwden we al voor valse e-mails waarin de naam van SNS werd misbruikt. Ook toen waren namen, e-mailadressen en woonplaatsen aan elkaar gekoppeld. Eerder is deze truc ook bij nepmails van Rabobank toegepast.

Wie nietsvermoedend op de link in de mail heeft geklikt, komt vervolgens op een website die sterk lijkt op het origineel van ABN Amro (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Advies
Negeer dit soort e-mails. Belangrijke mededelingen versturen banken over het algemeen niet via e-mail, maar via de eigen omgeving van internetbankieren. Of ze sturen per post een brief.