Pas op voor nepmail SNS over vervangen bankpas

Oplichters proberen weer bankpassen te ontfutselen door te doen alsof de huidige pas vervangen moet worden.

Er gaat een nepmail rond met het onderwerp ‘Belangrijk Digipas’. De afzender doet net alsof de ontvanger een nieuwe SNS-bankpas moet aanvragen. Dat kan via een website. De mail ziet er als volgt uit:

Wie niet doorheeft dat de mail nep is klikt mogelijk op de link ‘Klik hier om uw digipas aan te vragen’. De website achter die link ziet er in eerste instantie betrouwbaar uit. Deze is weliswaar niet voorzien van een groen slotje of https. De opmaak lijkt wel sterk op die van SNS zelf (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

De site geeft twee mogelijkheden waarop klanten kunnen inloggen. Alle gegevens die hier worden ingevuld komen zonder twijfel bij de oplichters achter de site terecht. Doe dit niet!
Gedupeerden komen vervolgens bij stap 2 (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Op deze pagina dient de gedupeerde zijn pincode in te voeren. Let op! Dit is iets dat banken nooit zullen vragen.

Stap 3
Bij de derde stap krijgen bezoekers van de site de mogelijkheid het moment te kiezen waarop ze de bankpas toesturen. Zogenaamd moet de pas worden gerecycled. Dit lijkt heel vriendelijk, maar zo weten de oplichters ongeveer wanneer ze de bankpas van het slachtoffer met de post kunnen verwachten. Vervolgens hengelen ze de pas uit de brievenbus. De bankpas komt zo in handen van de oplichters. Ontzettend gevaarlijk, want de persoonlijke gegevens van de klant hadden ze via de valse website al afgevangen. De weg is nu vrij voor de oplichters om misbruik te maken. (Klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

In de laatste stap ziet de gedupeerde het volgende beeld. Zogenaamd wordt de ‘aanvraag verwerkt’. Vervolgens worden bezoekers automatisch naar de originele website van SNS verwezen.

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Advies
Zorg ervoor dat u goed in staat bent valse e-mails te herkennen. Daarmee kunt u veel narigheid voorkomen. Onze E-mailwijzer kan u hierbij helpen.

Onthoud bovendien dat banken nooit via een website naar uw pincode zullen vragen. Ook zal iedere officiële website van een bank voorzien zijn van een groen slotje en een URL die begint met https. (Andersom geldt het overigens niet: een groen slotje en https zijn geen garantie dat de site betrouwbaar is).