Pas op voor bankpas-wisseltruc

We hebben weer meldingen ontvangen over een truc waarbij bankpasjes worden gestolen en pincodes afgekeken. Criminelen kunnen hiermee geld van uw rekening pinnen.

Bij alle meldingen ontvingen de melders een postpakket dat zij ook verwachtten. Maar kort daarna werden zij opgebeld, zogenaamd door het postbedrijf. Er zou nog een kleine zending achteraan gestuurd worden die bij het postpakket hoorde.

De bezorger van deze ‘nazending’ liet weten dat hiervoor nog 1 euro gepind moest worden. Tijdens deze actie is vliegensvlug de bankpas omgewisseld en de pincode afgekeken. De oplichter gaf dus een ander bankpasje terug en ging er vandoor met de bankpas van de gedupeerden. Met behulp van de afgekeken pincode kon hij vervolgens al het geld van de rekening pinnen.

Advies
Bent u gebeld over een nazending waarvoor u nog 1 euro moet betalen? Vertel direct dat u alleen contant kunt betalen. Voor deze oplichters bent u dan niet meer interessant.

Moet u iets pinnen aan de deur? Houd altijd zelf uw pasje (en het pinapparaat) vast. Zorg dat een bezorger niet meekijkt als u de pincode intoets. Een goedwillende bezorger zal zich vanzelf omdraaien om u privacy te geven. Anders mag u daar altijd om vragen!