Onterechte factuur verduurzamen pand

Verschillende ondernemers zijn benaderd door een partij die wil langskomen om te kijken of het bedrijfspand te verduurzamen is. Zij geven aan dat zij gratis en vrijblijvend een rapport of advies opstellen. Achteraf wordt echter een factuur gestuurd.

In de meeste gevallen worden de ondernemers vooraf gebeld voor een afspraak, bij anderen staan ze gewoon op de stoep. Na dit bezoek zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Sommige ondernemers ontvingen geen rapport, maar wel een factuur.
  • Een aantal ondernemers ontving na het bezoek een sms met daarin een link naar een contract voor de geboden dienst, om te tekenen voor akkoord.
  • Een aantal ondernemers ontving daadwerkelijk een rapport én een factuur

We hebben ook enkele meldingen ontvangen waarbij is gezegd dat er naar een mogelijkheid gekeken kon worden om, met subsidie van de overheid, iemand ‘een werkkans te bieden’. Vanuit de overheid was er inderdaad een subsidiemogelijkheid voor MKB’ers om financiële hulp te krijgen bij het inzichtelijk brengen en uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Maar deze subsidieregeling is inmiddels tijdelijk stopgezet vanwege misbruik.

Er zijn enkele meldingen waarbij ondernemers daadwerkelijk subsidie hebben ontvangen van de overheid, met tussenkomst van dit bedrijf. Maar deze ondernemers moesten vervolgens het bedrijf dat hen benaderde van dat subsidiegeld betalen of zelfs meer betalen dan zij als subsidie hadden ontvangen.

Soms werd aangegeven dat de ondernemers het in rekening gebrachte bedrag zouden terugkrijgen als de subsidie ontvangen is. In dat geval zou het bedrijf dus de subsidie voor de ondernemer aanvragen én ontvangen.

Advies

Ga niet in op een dergelijk voorstel. Heeft u toch contact gehad met een dergelijk bedrijf? Meld dit dan voor verder advies bij de Fraudehelpdesk.