Nieuwe variant phishing via Marktplaats

Oplichters hebben weer iets nieuws bedacht om verkopers op Marktplaats te misleiden. Met een smoes over een ‘verzendlabel’ worden verkopers naar een phishing-website geleid.

De verkopers op Marktplaats worden benaderd door een zogenaamde koper. Nadat de deal is gesloten, blijkt de ‘koper’ toevallig zó ver weg te wonen dat gevraagd wordt het artikel op te sturen. Natuurlijk zal de koper het bedrag + verzendkosten eerst overmaken.

Het makkelijkst is het als de verkoper eerst een speciaal ‘verzendlabel’ aanmaakt, waar alle adresgegevens van de ‘koper’ al in staan. Daarvoor stuurt de koper een handig linkje via app of sms. Zo weet hij zeker dat het artikel echt bij hem/haar terechtkomt.

Deze link is echter een phishinglink, waarna onder meer gevraagd wordt naar het bankrekeningnummer en pasnummer.

Advies
Doet u zaken op een handelsplaats? Blijft dan voor de communicatie en financiële transacties binnen het berichtensysteem van de handelsplaats. Ga niet in op linkjes die een onbekende via mail, sms of app verstuurt.

Heeft u op een link geklikt en gegevens ingevuld? Neem dan direct contact op met uw bank en meld het vervolgens bij de Fraudehelpdesk.