Nepmedewerker Belastingdienst hengelt naar bankgegevens

Met valse websites van de Belastingdienst en iDeal/ABN Amro proberen oplichters de bankgegevens van ondernemers te pakken te krijgen.

Ondernemers moeten nog altijd oppassen voor lieden die zich aan de telefoon voordoen als medewerker van de Belastingdienst. En dat terwijl de politie onlangs een bende heeft opgerold die voor een groot aantal vergelijkbare oplichtingszaken verantwoordelijk was.

De smoes
In dit geval werd een ondernemer gebeld door ‘de Belastingdienst’ met het verhaal dat hij geld zou terugkrijgen. De beller vraagt op welk rekeningnummer het bedrag gestort kan worden. De ondernemer noemt zijn bankrekeningnummer.

Kort daarna gaat de telefoon opnieuw. Weer de man die zegt medewerker van de Belastingdienst te zijn. Er is een foutje gemaakt. Het blijkt dat er ook nog een klein bedrag betaald moet worden, namelijk € 15,-. Als de ondernemer dat betaalt, dan kan de teruggaaf ook worden afgerond.

De ondernemer wordt gevraagd dat bedrag over te maken via de volgende link:

http://www.belastingdienst.nl.35162844.idealbetaling.pw

Dit lijkt een betrouwbare URL die begint met Belastingdienst.nl. In werkelijkheid is het domein idealbetaling.pw.

De site die de ondernemer te zien kreeg zag er als volgt uit (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Wanneer de ondernemer zijn bank (ABN Amro) kiest en op volgende klikt, denkt hij op de website van zijn bank te belanden. Deze site is inmiddels offline (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Zonder dat de man het doorheeft geeft hij de inloggegevens van zijn internetbankieren aan oplichters. Die gaan stiekem inloggen op de bankrekening van de ondernemer en zetten er grote bedragen klaar om over te boeken. Omdat de bank dit niet vertrouwt neemt een medewerker contact op met de ondernemer. De betalingen worden tegengehouden en de ondernemer raakt geen geld kwijt. Bovendien worden veiligheidsmaatregelen genomen waardoor de criminelen niet langer toegang hebben tot de bankrekening.

Advies
Wees altijd voorzichtig als u wordt gebeld door de Belastingdienst, de rechtbank of een gerechtsdeurwaarder. Oplichters doen zich voor als medewerker van dit soort organisaties en proberen zo mensen geld afhandig te maken.

Belt de Belastingdienst met een vergelijkbaar verhaal en vertrouwt u het niet? Verbreek dan de verbinding en bel zelf de belastingtelefoon en vraag na of het klopt.