Nep-berichten uit naam Vodafone

Ontvangt u een sms of telefoontje van Vodafone? Wees dan alert, want uit naam van deze provider worden sms’jes met phishinglinks verstuurd en nep-telefoontjes gepleegd.

De sms’jes zien er heel ‘echt’ uit, omdat de naam van Vodafone te zien is als afzender. Vodafone laat echter weten nooit dergelijke sms-berichten te versturen.

Bekijk een voorbeeld van zo’n sms (klik voor een grotere weergave):

Inhoudelijk verschillen de berichten iets van elkaar. De smoes kan variëren van een technische storing tot het moeten verifiëren van een account. Wie klikt op de meegestuurde link, komt op een nep-website terecht die vrijwel identiek is aan de inlogpagina van Vodafone.

Dit is de echte inlogpagina (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Dit is de nep-pagina: alleen de URL verschilt (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Als u hier inloggegevens invoert, geeft u criminelen toegang tot uw account. Zo kunnen telefoons besteld worden op uw naam, waar u de rekening voor krijgt. In sommige sms’jes wordt alleen een code verstuurd. U wordt vervolgens gebeld door iemand die u deze code vraagt. Mogelijk hebben zij al toegang tot uw account en proberen op deze manier een code van u te ontfutselen.

Advies
Heeft u een dergelijk bericht ontvangen? Neem dan direct contact op met Vodafone, via het nummer op hun eigen website. Wijzig ook direct uw inloggegevens. Indien er goederen zijn besteld op uw naam, doe dan aangifte bij de politie.