‘Marktplaatskopers’ hengelen naar geheime bankcodes

Zou u uw bankgegevens afstaan aan een onbekende? Waarschijnlijk niet. Maar oplichters hebben allerlei uitgekookte trucjes om tóch aan uw gegevens te komen. Bijvoorbeeld met een smoes over een zakelijke rekening. Sinds deze maand zien wij weer een toename in het aantal meldingen hierover.

Hoe werkt deze truc? U biedt iets te koop aan via Marktplaats en er reageert een geïnteresseerde koper. Vaak wil deze koper direct het door u gevraagde bedrag betalen, zonder te onderhandelen.

De koper vertelt bang te zijn voor oplichting en stuurt via WhatsApp een foto van een ID-bewijs en bankpas op. Hij (of zij) vraagt u hetzelfde te doen, zodat u beiden weet met wie u te maken heeft. U stuurt ook uw ID en een kopie van uw bankpas toe.

De man zegt dan dat hij een zakelijke rekening heeft waarbij het nodig is dat u zijn betaling ‘bevestigt’. Dit zou een nieuwe functie zijn die hij even zal uitleggen. U moet uw computer aanzetten en inloggen op uw internetbankieren.

Tijdens dit proces probeert de oplichter u de bevestigingscode te ontfutselen die de e-dentifier of bankpas-scanner aangeeft. Deze code heeft hij zogenaamd nodig om het geld sneller te kunnen overmaken.

U staat de code af met het idee dat dit geen fraudegevoelige code is. Want u heeft immers uw bankpas in de hand en geen pincode afgegeven, dus wat kan u gebeuren? Helaas is de oplichter op dat moment in staat de mobiel bankieren-app op zijn telefoon te koppelen aan uw bankrekening. Hij heeft immers al uw gegevens met de kopie van het bankpasje en ID-bewijs. De oplichter zet vervolgens een betaling klaar vanaf uw rekening.

Dan zou u als verkoper het te ontvangen bedrag moeten ‘herbevestigen’. Maar zonder dat u het doorheeft, vraagt de oplichter u de normale procedure te doorlopen die hoort bij een betaling. En dat is dus ook precies wat er gebeurt: in plaats van geld te ontvangen, verliest u een flink bedrag aan de oplichter.

Advies

  •  Geef onder geen beding codes rond internetbankieren aan anderen.
  • Stuur ook nooit (een kopie van) uw bankpasje of ID-bewijs op.
  • Als iemand u onder (tijds)druk zet, beëindig dan het gesprek.
  • Heeft u iets dergelijks meegemaakt? Meld het dan bij ons.