Iemand anders gebruikt mijn telefoonnummer

U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. 

Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk. De oplichters kunnen apps downloaden waarmee zij hun eigen telefoonnummer in de display van de ontvanger kunnen vervangen door een telefoonnummer van iemand anders. In beginsel kan ieder willekeurig telefoonnummer op deze manier worden nagebootst en dus ook die van u. De ontvangende partij zal dan in de display uw nummer zien, terwijl u niet zelf heeft gebeld. Er wordt dus niet echt vanaf uw nummer gebeld. U kunt dit dan ook niet terugvinden in uw belgeschiedenis.

Advies

Helaas kunt u spoofing van uw nummer niet tegengaan. Wel kunt u anderen waarschuwen als uw nummer wordt misbruikt, bijvoorbeeld in de sociale media (Facebook, Twitter, etc.) of uw eigen website als u die heeft.