Identiteit bedrijven misbruikt bij oplichting met mondkapjes

Fraudeurs spelen in op alle commotie rond het coronavirus. Via internationale handelssites als Alibaba.com worden mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen corona aangeboden door oplichters die er enkel op uit zijn aanbetalingen binnen te halen zonder ooit te zullen leveren.

Ze presenteren zich met gegevens van onder meer Nederlandse bedrijven. De gegevens worden simpelweg van de site van de KvK of van het bedrijf zelf overgenomen. Ook van holdings die zelf verder niet actief zijn worden gegevens misbruikt.

De Fraudehelpdesk heeft inmiddels diverse meldingen ontvangen van bedrijfseigenaren die dit is overkomen. Hoewel ze zelf niet financieel gedupeerd worden is het uiteraard bijzonder onplezierig als dit speelt. Temeer omdat de bedrijven gebeld worden door ‘afnemers’ die boos bellen waar hun producten blijven.

Advies

Wilt u via een dergelijk handelsplatform mondkapjes aanschaffen check dan of de aanbieder daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn. Controleer bijvoorbeeld telefoonnummers of de mogelijkheid om artikelen retour te geven. Kijk bij de KvK met welke activiteit het bedrijf daar in geschreven staat en of het logisch is binnen die activiteit dat men mondkapjes e.d. te koop aanbiedt.

Advies voor bedrijven

Geef uw bedrijfsnaam in als zoekterm op dergelijke sites om te checken of uw bedrijfsnaam misbruikt wordt. Blijkt dat het geval, meld het dan bij de website en overweg om ook een bericht op uw eigen site te plaatsen als u die heeft.

Meer over misbruik van bedrijfsgegevens