Helpdeskfraudeurs opnieuw actief

De zogenaamde helpdeskfraudeurs zijn opnieuw actief. Zij bellen zogenaamd namens een groot Amerikaans softwarebedrijf, met het verhaal dat er iets mis zou zijn met uw computer. Ook worden mensen gebeld door grote webwinkels in verband met een bestelling. De ‘medewerkers’ komen behulpzaam over, maar zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens.

Het kan ook zijn dat u zelf via internet het telefoonnummer heeft gevonden van een ‘Nederlandse klantenservice’, zogenaamd van een groot bedrijf. Of u krijgt een pop-up op uw computer, waarin wordt vermeld dat u contact moet opnemen met een helpdesk. Ook dan kunt u met oplichters te maken krijgen.

De oplichters bieden allerlei oplossingen aan. Allereerst zeggen ze dat het nodig is om naar een bepaalde site te gaan om software te downloaden. Met die software zouden ze op afstand uw ‘probleem’ kunnen oplossen.

Als u hierop ingaat, hebben criminelen toegang tot uw computer. Deze software kan criminelen uiteindelijk toegang geven tot uw online bankomgeving. Zo sluizen ze geld weg naar hun eigen rekening, zonder dat u dit in de gaten heeft. Ook is het mogelijk dat potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites worden geleid. Hier wordt naar persoonlijke of financiële informatie gevraagd, zoals uw creditcardgegevens.

Als u denkt dat u toegang heeft gegeven aan cybercriminelen, onderneem dan de volgende stappen:
• Verbreek de internetverbinding van de besmette computer of zet deze uit;
• Maak direct contact met uw bank en met de politie. Als de politie onderzoek wil doen in uw computer, wacht dan met verdere actie op uw computer totdat de politie geweest is;
• Wijzig wel alvast al uw wachtwoorden vanaf een andere computer. Denk aan de inloggegevens van uw bank en uw e-mailaccount.
• Is de politie geweest of komt er niemand kijken? Scan dan uw computer met een goede virusscanner en neem eventueel contact op met een ICT-specialist.

Meer weten over helpdeskfraude?

Themapagina valse helpdesks