Gevaarlijke valse sms-berichten

Er zijn diverse valse sms-berichten in omloop, verstuurd namens verschillende afzenders. De Fraudehelpdesk ziet op dit moment vooral drie varianten die in grote aantallen verstuurd worden. Ontvangt u een dergelijk bericht? Verwijder het dan direct.

Het gaat om de volgende sms-berichten:

  • Een sms verstuurd namens een incassobureau. In de sms staat dat ‘de openstaande schuld’ nog niet is voldaan. Als u niet voor de genoemde datum betaalt, zal een deurwaarder overgaan tot conservatoir beslag. Er wordt een iDeal-betaallink meegestuurd.
  • Een sms namens de Belastingdienst, met dezelfde inhoud. Ook hier gaat het om een openstaande schuld die via een betaallink afgelost kan worden. Gebeurt dan niet, dan zal een deurwaarder overgaan tot conservatoir beslag.
  • Een sms namens een bank. Dit bericht wordt verstuurd uit naam van verschillende banken. In het bericht staat dat een geldopname bij een bepaalde Geldmaat (geldautomaat) niet gelukt zou zijn. Ook zouden er verdachte activiteiten zijn waargenomen. Daarom wordt de ontvanger verzocht contact op te nemen met de bank, via het telefoonnummer dat in het bericht staat. Wie naar dat nummer belt, krijgt een nep-bankmedewerker aan de lijn. Deze nep-bankmedewerker zal u met allerlei smoezen overhalen hem of haar toegang te geven tot uw rekening, geld over te maken of gegevens af te staan.

Advies
Ontving u een sms met een betaalverzoek? Verwijder de sms en meld de ontvangst bij ons. Klik niet op de link en betaal niets. Heeft u per ongeluk toch geklikt of geld overgemaakt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Fraudehelpdesk via 088-786 7372 of via ons webformulier.

Ontving u een sms namens de bank? Wees dan alert. Als de bank werkelijk denkt dat er frauduleuze activiteiten op uw rekening plaatsvinden, zullen zij die rekening zelf blokkeren en contact met u opnemen. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Twijfelt u? Bel dan zelf met uw bank, via het telefoonnummer dat u zelf opzoekt op de website van de bank. Gebruik nooit het telefoonnummer uit het bericht.

Bent u erop ingegaan? Laat dan direct uw bankrekening blokkeren. Zoek zelf het telefoonnummer van uw bank op via de website van de bank. Neem vervolgens voor advies contact op met de Fraudehelpdesk via 088-786 7372 of via ons webformulier.

Verder is het in alle gevallen belangrijk om alert te blijven op toekomstige berichten. Uw telefoonnummer is blijkbaar bekend bij de mensen die dergelijke berichten versturen.