Gemiste oproep van een +53-nummer? Bel niet terug

Veel Nederlanders zien de afgelopen dagen een gemiste oproep van een Cubaans nummer (+53) op hun telefoon. Wie terugbelt wordt verbonden met een duur servicenummer.

Het gaat om zogeheten wangiri-fraude, schrijft de NOS. Volgens RTL Nieuws hebben voornamelijk klanten van Tele2 last van de telefoontjes. De provider heeft op Twitter gereageerd:


De Fraudehelpdesk heeft geen opvallende stijging gezien in het aantal meldingen van wangiri-fraude. In de eerste maanden van 2016 waren dit er maar liefst 400. Vorig jaar ging het slechts om enkele tientallen meldingen,

Advies
In de afgelopen dagen gaat het dus om nummers die beginnen met +53. Op uw smartphone kunt u deze op de volgende manier blokkeren:

Apple/iPhone:
– Ga naar Telefoon
– Klik op Recent
– Zoek het buitenlandse nummer op
– Klik rechts van het nummer op het blauwe informatie-icoontje
– Scroll naar onderen
– Helemaal onderaan klikt u op ‘Blokkeer deze beller’

Android:
– Klik op het Telefoon-icoontje
– U moet nu alle nummers zien staan die recent contact hebben opgenomen
– Klik op pijltje (“ > “) naast het buitenlandse nummer
– Klik rechtsbovenin op de drie bolletjes
– Selecteer vervolgens “Toevoegen aan zwarte lijst” / “Toevoegen aan automatisch blokkeren”

Overige tips
Tenzij u vaak met het buitenland belt, kunt u een telefoontje vanaf een onbekend nummer uit het buitenland beter niet opnemen.

Laat u niet verleiden om terug te bellen. De kans is groot dat u naar een zeer duur nummer belt. Ook alleen de telefoon laten overgaan is riskant. De kans bestaat dat er een bandje wordt afgespeeld met een kiestoon. De telefoonkosten beginnen dan al.

Wordt u geconfronteerd met hoge telefoonkosten omdat u veel naar buitenland zou hebben gebeld, terwijl dat niet zo is? Doe dan aangifte bij de politie en ga in overleg met uw provider. Providers gaan verschillend om met deze kwestie, maar u kunt altijd bezwaarmaken en proberen uw geld terug te krijgen.