Gemeente Almere: pas op voor oplichting rond huurwoningen

Oplichters doen zich op Marktplaats voor als woningcorporatie Vestia en proberen zo een flink bedrag van woningzoekenden afhandig te maken.

Daarvoor waarschuwt Gemeente Almere, meldt een lokale nieuwssite. Op Marktplaats worden woningen aangeboden onder de naam van Vestia. Nadat woningzoekenden op een advertentie reageren, wil de ‘verhuurder’ dat de geïnteresseerden een voorschot betalen. Zogenaamd komen ze zo sneller voor een woning in aanmerking.

Het gaat om een typische vorm van voorschotfraude, waarbij oplichters iets aantrekkelijks in het vooruitzicht stellen. Het kan gaan om een hoofdprijs in een loterij of grote erfenis. In dit geval gaat het dus om een huurwoning. Om de woonruimte te kunnen bemachtigen moet het slachtoffer eerst een betaling doen. Natuurlijk ziet de gedupeerde vervolgens nooit iets van de belofte terug.

Oplichters stelen geregeld foto’s van websites als Funda en gebruiken die voor verzonnen advertenties. Vaak gaat het om woonruimte in steden waar veel vraag naar woningen is, zoals Amsterdam en Utrecht.

Advies
Wees altijd terughoudend als contact met verkoper of verhuurder alleen via internet verloopt, zeker als van u gevraagd wordt een aanbetaling te doen. Neem voor de zekerheid altijd telefonisch contact op met de woningcorporatie om te controleren of de woning daadwerkelijk te huur staat.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram