Fraudeurs weer actief met valse vacatures

Werkzoekenden moeten weer oppassen voor vacatures van oplichters. Ditmaal opereren ze onder de naam van TCP-Services, een naam die sterk lijkt op die van een bestaande organisatie.

De truc van de oplichters is er een waar de Fraudehelpdesk al vaker voor gewaarschuwd heeft: werkzoekenden worden benaderd op vacaturesites en ontvangen een uitnodiging om te solliciteren. Vaak gaat het om een functie in de back-office of als HR-medewerker. Er wordt een Skype-gesprek georganiseerd, de sollicitant stuurt persoonlijke gegevens op en verricht enkele taken. Vervolgens blijft het stil. Er komen geen berichten meer en een salaris wordt nooit uitgekeerd.

De Fraudehelpdesk heeft nu weer nieuwe meldingen ontvangen, onder andere van een bedrijf dat zelf werd geattendeerd op de website van TCP-Services. De inhoud van de site bleek een exacte kopie van de website van het Nederlandse bedrijf. Foto’s van medewerkers zijn een-op-een overgenomen en voorzien van een nieuwe naam:

Volgens de contactgegevens is het bedrijf gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. Uit de gegevens van het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt er geen bedrijf actief te zijn onder de gebruikte handelsnaam. Daarnaast valt op dat de website is geregistreerd in Nassau op de Bahamas.

Advies
• Ga alleen met bedrijven in zee waarvan u een medewerker zelf heeft ontmoet. Vaak wordt er een smoes gebruikt om sollicitanten niet op kantoor te hoeven uitnodigen. Meestal is het verhaal dat het gaat om een internationaal bedrijf dat bezig is een Nederlandse vestiging op te zetten. Het kantoor is nog niet gereed, waardoor de voorkeur wordt gegeven aan een gesprek via Skype.

• Zodra een bedrijf activiteiten verricht in Nederland, moet het bedrijf zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als u contact heeft met een bedrijf en u heeft twijfels, raadpleeg dan het register en controleer het aan de hand van de handelsnaam of adresgegevens of het wel geregistreerd is.

• Wees extra alert als het gaat om werk dat u zogenaamd vanuit huis kunt doen.
Als u toch met deze lieden in zee gaat, loopt u het risico dat uw persoonsgegevens worden misbruikt. Ook wordt mogelijk geprobeerd via uw bankrekening geld wit te wassen.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram