Erfenis uit Hongkong? Trap er niet in!

Momenteel ontvangt de Fraudehelpdesk meldingen van brieven over een zogenaamde erfenis. Er zou in Hongkong iemand zijn overleden met dezelfde achternaam als de ontvanger van de brief. Er wordt gevraagd contact te zoeken met de afzender, een ‘medewerker’ van de bank die de ‘miljoenen-erfenis’ moet afhandelen.

Die erfenis dreigt te verdampen omdat de medewerker geen erfgenamen kon vinden. De afzender stelt dat de ontvanger een groot percentage van de erfenis krijgt als deze wil meewerken aan het samen binnenhalen van de miljoenen.

Wie hierop ingaat, zal vlot ontdekken dat hij of zij allerlei kosten moet maken om zijn of haar deel van de ‘erfenis’ binnen te krijgen. Die kosten kunnen al snel in de duizenden euro’s lopen. En de ‘erfenis’? Die bestaat niet. De ‘kosten’ verdwijnen in de zakken van oplichters.

Bijzonder is dat het nu gaat om brieven. Bekend waren al de vele e-mails met een vergelijkbare inhoud. Mogelijk denken de afzenders dat een brief meer vertrouwen wekt dan een mailtje.

Advies

Negeer de brief en neem geen contact op met de afzender. Heeft u dat al gedaan? Maak dan in ieder geval geen geld (meer) over. Iedere euro die u hier aan besteedt bent u definitief kwijt.