Doortrapte nepmail ‘ABN Amro’ over afschrijving

Raak niet in paniek als u een e-mail ontvangt waarin staat dat op korte termijn € 355,70 wordt afgeschreven.

Momenteel gaat een nepmail rond, zogenaamd afkomstig van ABN Amro, die meldt dat u een bedrijf heeft gemachtigd dit bedrag af te schrijven. Als dit niet correct is, dient u op een link te klikken. Doe dit vooral niet. De mail is verstuurd door oplichters die uit zijn op uw gegevens.

De mail lijkt mogelijk vrij betrouwbaar, doordat ontvangers met hun naam in de aanhef worden aangesproken. Onderaan de mail staat ook nog de naam van een bankmedewerker en een filiaal genoemd. Dit filiaal is vaak gevestigd in de woonplaats van de ontvanger van de e-mail. Eerder zagen we dit ook in nepmails van bijvoorbeeld ING en Rabobank.

Bekijk een voorbeeld van de e-mail (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Opvallend is bovendien dat de afzenders niet hun best hebben gedaan om de e-mail de huisstijl van ABN Amro te geven. Het lijkt er sterk op dat de opmaak van een nepmail van ING is hergebruikt. De mail is voorzien van een typisch oranje streep van ING.

Advies
Laat u geen onrust aanpraten als u zo’n e-mail ontvangt. De kans is groot dat het om een valse e-mail gaat die u probleemloos in de prullenbak kunt gooien. Laat iemand met u meekijken en bekijk samen of het wel klopt wat er staat.

Zie ook: Hoe weet ik of een e-mail echt is?