Doel onechte website Vodafone is phishing

Criminelen hebben een valse website van Vodafone gelanceerd om de gegevens van klanten van dat bedrijf te bemachtigen. Trap er niet in!

De makers van de site hopen dat nietsvermoedende bezoekers er hun gegevens achterlaten. Zo krijgen ze toegang tot de klantenportaal van Vodafone. Wat ze daar precies mee willen bereiken, is gissen. Waarschijnlijk kunnen ze via deze portaal bij meer persoonsgegevens komen.

Bezoekers worden gelokt met een valse e-mail. Bekijk een voorbeeld (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Opvallend aan de mail is dat veel linkjes bonafide zijn en ‘gewoon’ bij de site van Vodafone zelf uitkomen. Er staat drie keer een link naar ‘My Vodafone’ in de mail. Slechts een daarvan is niet te vertrouwen. Die verwijst naar:

http://het-portaal.ru/

Daar is de volgende valse website te vinden (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Advies
De site valt op doordat er geen groen slotje in de adresbalk staat en de url niet begint met https. U doet er altijd goed aan te controleren of die veiligheidskenmerken aanwezig zijn. Een Nederlands klantenportaal zou ook nooit zo’n vreemde (Russische) uitgang .ru hebben.

Vertrouwt u een e-mail niet of weet u zeker dat deze vals is? Stuur deze dan door naar valse-email@fraudehelpdesk.nl. Verwijder hem daarna uit uw inbox.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram