088 - 7867372

Datalekken: wat kan mij gebeuren?

Deze week werd bekend dat persoonlijke gegevens van zeker 1,5 miljoen Nederlanders mogelijk in criminele handen terechtkwamen. Wat betekent dit voor u?

De Nederlandse Spoorwegen liet aan 780.000 klanten weten dat hun persoonsgegevens openbaar zijn geworden door een datalek bij de softwareleverancier van een marktonderzoeksbureau. Daardoor zijn ook de gegevens gelekt van ongeveer evenveel klanten van VodafoneZiggo, en van de klanten van 12 andere bedrijven. Het gaat waarschijnlijk om in elk geval namen, e-mailadressen en telefoonnummers van klanten.

Het zijn helaas geen uitzonderingen; met enige regelmaat horen we over een nieuw datalek. Maar waarvoor kunnen dergelijke gegevens eigenlijk allemaal worden gebruikt?

U kunt telefonisch, via WhatsApp, sms en per e-mail (persoonlijk) benaderd worden met een verzoek om iets te betalen of in te loggen. De afzender zal zich dan voordoen als een bekende of een vertrouwde instantie. Omdat de afzender al bepaalde informatie van u heeft, kan hij of zij betrouwbaar overkomen.

Zijn ook uw gegevens in criminele handen gevallen?

Dat kunnen wij op basis van meldingen bij ons gedaan niet met zekerheid zeggen. Het is zelden vast te stellen waar gestolen of misbruikte persoonsgegevens precies vandaan komen of hoe deze door oplichters gebruikt gaan worden. Maar de website Haveibeenpwned, ontworpen door een Australische beveiligingsexpert, wordt binnen de fraudebestrijding en cybercrimespecialisten algemeen beschouwd als een betrouwbare website om te controleren of en zo ja waar en wanneer uw gegevens openbaar zijn geworden.

Wat kunt u doen?

Helaas kunt u zelf een datalek niet voorkomen, en ook niet verhinderen dat uw gegevens gebruikt worden. Wees daarom extra alert op oplichting via telefoon, post, e-mail, sms en WhatsApp. Controleer ook intensiever de bij- en afschrijvingen bij de bank. Het is verstandig uw wachtwoorden aan te passen. Zorg altijd voor unieke en sterke wachtwoorden voor al uw accounts! Stel waar mogelijk tweestaps-authenticatie in.

In onderstaande video zetten we alles nog eens op een rij: