Vanwege de lockdown-maatregelen zijn wij tijdelijk telefonisch niet bereikbaar

Datalek GGD: wat kan u gebeuren?

Gisteren werd bekend dat persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders mogelijk in criminele handen terecht kwamen. Enkele verdachten die werkten in het corona-callcenter van de GGD, boden de gegevens van mensen die zich op corona lieten testen te koop aan via social media.

Voor zover bekend zijn NAW-gegevens, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en BSN’s verkocht. Maar waarvoor kunnen deze gegevens allemaal worden gebruikt?

U kunt telefonisch, via WhatsApp, sms en per e-mail (persoonlijk) benaderd worden met een verzoek om iets te betalen of in te loggen. De afzender zal zich dan voordoen als een bekende of een vertrouwde instantie.

Ook kan een oplichter zich ergens voordoen als u. Want een identificatie gebeurt meestal aan de hand van uw postcode, adres en geboortedatum of BSN. Er kunnen goederen op uw naam worden besteld en abonnementen op uw naam worden afgesloten.

Zijn ook uw gegevens in criminele handen gevallen?

Dat kunnen wij op basis van meldingen bij ons gedaan niet met zekerheid zeggen. Het is zelden vast te stellen waar gestolen of misbruikte persoonsgegevens precies vandaan komen of hoe deze door oplichters gebruikt gaan worden.

Wat kunt u doen?

Helaas kunt u zelf een datalek niet voorkomen, en ook niet verhinderen dat uw gegevens gebruikt worden. Wees daarom extra alert op oplichting via telefoon, post, e-mail, sms en WhatsApp. Controleer ook intensiever de bij- en afschrijvingen bij de bank. Zorg altijd voor unieke en sterke wachtwoorden voor al uw accounts!