088 - 7867372

Chinees telefoontje namens provider

Wij ontvangen meldingen van mensen die telefonisch benaderd zijn vanaf verschillende telefoonnummers. Wie opneemt krijgt een Chineestalig bandje of een Chineessprekende medewerker te horen.
In het verleden kregen wij ook meldingen over deze telefoontjes. Toen werd door de bellers gezegd dat er een document zou klaarliggen bij de Chinese ambassade of dat er problemen met uw paspoort zouden zijn.

Op dit moment gaat het om een telefoontje namens verschillende providers. Er wordt aangegeven dat er een telefoonnummer/simkaart op naam is aangevraagd waarmee fraude gepleegd zou zijn.

Wat er verder aan de telefoon wordt gezegd is wisselend:

• Bij het aanvragen van het telefoonnummer/de simkaart zou er onvolledige informatie zijn doorgeven: deze informatie moet gecontroleerd worden. Uiteindelijk wordt er gevraagd om een adres en bankrekeningnummer te controleren.
• Er wordt gevraagd een kopie identiteitsbewijs op te sturen om gegevens te controleren.
• U wordt doorverbonden worden met de Chinese veiligheidsdienst/politie. Die vraagt u een kopie van uw identiteitsbewijs op te sturen.

Later blijkt dat er meerdere delicten in China zijn gepleegd op uw naam. Via Skype wordt contact gezocht om u de kans te geven uw onschuld te bewijzen. Dit kan echter alleen als u geld overmaakt.

Advies
Stuur nooit persoonlijke documenten of gevoelige informatie op naar onbekenden. Ontvangt u een telefoontje als hierboven beschreven, neem dan niet op of verbreek de verbinding. Ook adviseren wij u om alert te blijven op toekomstig telefoonverkeer en voor u onbekende telefoonnummers niet terug te bellen. Hebt u toch gevoelige informatie opgestuurd of gegevens ingevuld, neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.