BN’ers balen van bitcoin-reclame

Een toenemend aantal Bekende Nederlanders heeft schoon genoeg van het misbruik dat fraudeurs maken van hun namen. Die koppelen de boeven aan zogenaamd succesvolle beleggingen in bitcoins. Recent gebruiken oplichters vooral Waylon, Matthijs van Nieuwkerk, Twan Huys en Ruud Feltkamp als pleitbezorgers voor zeer winstgevende investeringen in de cryptomunt.

Bij de Fraudehelpdesk hebben zich sinds januari vele tientallen beleggers gemeld, die op zes verschillende beleggingssites de boot in zijn gegaan, nadat zij ‘op advies van’ de BN’ers geld hadden gestoken in bitcoins. De schade varieert van duizend euro op één website tot 600.000 euro op een andere.

De digitale advertenties, die opduiken bij personen die wel eens beleggen, beloven megawinsten. De figurerende BN’ers zouden in korte tijd miljoenen hebben verdiend.

Recent hebben twee landelijke dagbladen aandacht besteed aan het verschijnsel. Namen van BN’ers die toen nog werden misbruikt, zijn John de Mol, Joop van den Ende, Ali B, Frits Goldschmeding, Humberto Tan, Dave Roelvink en Roy Donders.

Pogingen van met name Humberto Tan en John de Mol om de bedenkers van de nep-advertenties te achterhalen en voor de rechter te slepen, zijn gestrand.