Bluf is hét wapen bij afpersingsmails

Ook vandaag heeft de Fraudehelpdesk weer een reeks meldingen over afpersingsmails ontvangen. Eind vorige week waarschuwden we daar ook al voor.

In het bericht wordt gedaan alsof er stiekem opnames zijn gemaakt van de ontvanger. Op die beelden zou zichtbaar zijn dat de ontvanger zichzelf bevredigt. Om te voorkomen dat die beelden naar bekenden worden gestuurd moet de gedupeerde € 500,- overmaken. Dit geld moet worden gestort op een Bitcoinadres.

Bij de Fraudehelpdesk is nog geen enkel geval bekend waarbij daadwerkelijk beelden gemaakt zijn. Het verhaal dat wordt gebruikt om mensen af te persen, is nep.

Ten minste een betalend slachtoffer
Omdat transacties van Bitcoins openbaar zijn is te zien dat op ten minste een adres ook echt geld gestort is. Een totaal overzicht van mensen die in de truc getrapt zijn is lastig te geven. Er gaan verschillende versies rond van de mail, met steeds andere Bitcoinadressen. Bij de Fraudehelpdesk hebben zich geen mensen gemeld die hadden betaald.

Bekijk een recent voorbeeld van de e-mail:

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Reactie afpersers
Een ontvanger mailde de afperser(s) met de vraag of ze bewijs van de beelden konden toesturen, voordat hij zou betalen. Hij kreeg een opvallende reactie:

Jij bent niet degene die hier de eisen stelt maar ik! Betalen is de enige optie, verder moet je mijn tijd niet verspillen anders ga ik het bedrag verhogen. Of zal ik het filmpje alvast naar 10 van je contactpersonen sturen? Dan wil ik daarna wel 5000 euro anders ga ik elk uur verder met het versturen naar de 10 volgende en zo door.

Te lezen is dat de afperser niet met bewijs komt. Hij reageert slechts met een zwaarder dreigement.

Advies
Heeft u ook zo’n e-mail gekregen? Betaal dan niet! Stuur de e-mail door naar valse-email@fraudehelpdesk.nl en gooi deze vervolgens weg. Heeft u betaald? Doe dan aangifte bij de politie.