Afpersing op WhatsApp met verhaal over vreemdgaan

Met een verhaal over ‘virtueel vreemdgaan’ benaderen afpersers momenteel gebruikers van WhatsApp.

Gedupeerden krijgen een bericht van een onbekend nummer. Al snel volgt een lange app over intieme chats die het slachtoffer met een ander zou hebben gevoerd. Dit zou bewijs zijn dat het slachtoffer ontrouw is geweest aan zijn partner. Er wordt gedreigd dat deze chats aan zijn geliefde worden toegestuurd. Dit kan hij voorkomen door snel € 75,- te betalen. De belager stuurt een link naar betaalapp Tikkie zodat dit bedrag via iDeal betaald kan worden.

Profiel Facebook
Om te laten zien dat de afperser weet met wie hij te maken heeft, stuurt hij een schermafbeelding van het profiel op Facebook van het slachtoffer. Aannemelijk is dat de afperser op die site het telefoonnummer en informatie over het slachtoffer heeft verzameld.

Bekijk een voorbeeld van zo’n berichtenwisseling:

chat

Nieuwe hit
Afpersing lijkt een nieuwe hit onder cybercriminelen. In maart en april ontving de Fraudehelpdesk al duizenden valse e-mails en meldingen naar aanleiding van een afpersingsmail. Hierin stond dat er opnames bestonden waarop te zien zou zijn dat de ontvanger van de mail zichzelf bevredigde. Door € 500,- aan bitcoins te betalen kon verspreiding worden voorkomen.

Advies
Negeer dit soort berichten. Ga niet in op de verzoeken van de afperser. Betaal geen geld, want dat is geen garantie dat de belager u met rust laat.