Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

Acquisitiefraudeur veroordeeld tot twee jaar cel

Een man die zich schuldig heeft gemaakt aan grootschalige acquisitiefraude is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De gedupeerden zijn allen ondernemer. Hen werd voorgespiegeld dat ze een vermelding in een bedrijvengids niet hadden betaald. Daarom ontvingen ze een (valse) factuur. Als een ondernemer bezwaar maakte, stuurde de oplichter een vervalste opdrachtbevestiging mét handtekening van de ondernemer. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit handtekeningen zijn die in een eerdere acquisitiefraudezaak zijn verzameld en nu werden hergebruikt. De Fraudehelpdesk maakte hier in oktober vorig jaar melding van. Of het ook om dezelfde zaak gaat is ons niet bekend.

Crimineel netwerk
De rechtbank acht bewezen dat de man deel uitmaakte van een crimineel netwerk. Hij werkte samen met een groot aantal katvangers die voor hem bankrekeningen openden. Deze werden gebruikt om het geld binnen te laten komen en vervolgens weg te sluizen. De nu veroordeelde man bewerkte de vervalste opdrachtbevestigingen door namen en handtekeningen van potentiële slachtoffers erin te verwerken. Ook hield hij zich bezig met het overboeken en opnemen van de geldbedragen die door de slachtoffers werden gestort. Enkele tientallen bedrijven hebben de factuur betaald, met een gezamenlijke schade van honderdduizenden euro’s.

 

Bron foto: Hans Splinter/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


• Volg de Fraudehelpdesk ook via twitter-logo Twitter, facebook Facebook en instagram-icon-vector-logo Instagram