Let op: Scan geen QR-code van onbekenden! Sinds 12:35 19 jun 2019

3 tips om een valse site met vakantiewoningen te ontmaskeren

Ook al is een oplichter met een valse website nog zo snel, een wakkere vakantieganger achterhaalt hem wel.

Stel, u heeft plannen voor een leuke stedentrip of korte vakantie. Dan heeft u de mogelijkheid om op tal van websites mooie en soms betaalbare appartementen te vinden. Helaas zijn er ook oplichters actief die proberen vakantiegangers een poot uit te draaien. Met de volgende tips kunt u een valse website makkelijker onderscheiden van een echte.

1. De prijs is elders hoger
Dé manier om mensen te laten toehappen is een lage prijs. Dus als u een mooi appartement voor een goede prijs heeft gevonden, probeer het dan ook op andere websites te vinden. Knip en plak bijvoorbeeld de titel in zoekmachine Google en kijk of er resultaten opduiken. Oplichters nemen vaak teksten van andere sites over, dus wellicht treft u al snel het origineel. Is de prijs daar een stuk hoger? Wees dan voorzichtig en doe verder onderzoek.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een valse (links) en een echte advertentie. Op de valse site betaalt u een stuk minder voor hetzelfde appartement (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

2. Er is gerommeld met de beoordelingen
Om de betrouwbaarheid van een website te herleiden is het een goed idee om reviews of beoordelingen te lezen. Wanneer u een webadres invoert bij Google komt u al snel bij beoordelingen van anderen. U weet dan beter wat u kunt verwachten.

Oplichters die een website betrouwbaar willen laten lijken plaatsen ook beoordelingen op hun nepsite. Vaak is gerommeld met de datum waarop de review geplaatst zou zijn. Zo willen ze de website ouder laten lijken.

U kunt dit zelf controleren door het webadres van de site in te voeren bij de site Whois.com. Daar kunt u de datum vinden van de lancering van de site. Toegegeven: het is wel wat meer werk. In dit voorbeeld is de nepsite op 25 januari 2018 online gegaan. De data van onderstaande reviews kunnen dus niet kloppen (klik voor een grotere weergave):

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Overigens kunt u op Whois.com ook zien waar de persoon die de site geregistreerd heeft zich bevindt. Is dit bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden terwijl de site over Nederland of Europa gaat? Stel uzelf de vraag of dat logisch is.

3. Linkjes en vertalingen kloppen niet
Valse sites zien er vaak prima uit, althans op het eerste gezicht. Maar wie beter kijkt ontdekt vaak al snel dat er zaken niet werken of onjuist zijn. Oplichters hopen natuurlijk dat het bezoekers aan de site niet opvalt. De lage prijzen moeten ze zo sterk afleiden dat technische gebreken over het hoofd worden gezien. Een regelrechte valkuil.

Waar kunt u op letten?

– Controleer de linkjes naar social media-kanalen. Bij veel nepsites werken deze niet.
– Ook de links aan de onderkant van de site (footer) werken niet of slechts beperkt.
– Klopt de vertaling op de site wel? Of is gebruik gemaakt van Google Translate? Van ‘Home’ wordt dan vaak ‘thuis’ of ‘huis’ gemaakt. Terwijl dat natuurlijk geen gebruikelijke aanduiding is voor de homepage.